Deveta lekcija: Izomorfizmi in avtomorfizmi

Deveta lekcija: Izomorfizmi in avtomorfizmi

Avtor: Primož Potočnik

8 Izomorfizmi in avtomorfizmi

Vzemimo grafa in . Bijektivni preslikavi , za katero je natanko tedaj, ko je , pravimo izomorfizem grafov. Grafa in sta izomorfna, oznaka , če med njima obstaja kakšen izomorfizem. Pri delu z grafi izomorfnih grafov med seboj običajno ne ločimo (npr. pravimo, da graf vsebuje cikel, kar pomeni, da vsebuje podgraf, ki je izomorfen nekemu ciklu). V primeru, ko je graf kar enak grafu , izomorfizmu grafov pravimo avtomorfizem grafa. Če množico avtomorfizmov danega grafa opremimo z operacijo komponiranja preslikav, dobimo grupo, ki ji pravimo grupa avtomorfizmov grafa in jo označimo z . Kadar za poljubni točki grafa obstaja avtomorfizem, ki prvo preslika v drugo, pravimo, da je graf tranzitiven po točkah. Vsi cayleyjevi grafi so tranzitivni po točkah.

8.1 Izomorfnost grafov

Lastnosti grafa, ki jo imajo poleg grafa samega tudi vsi z njim izomorfni grafi, pravimo invarianta grafa. Osnovni način, s katerim dokažemo, da grafa nista izomorfna, je, da poiščemo grafovsko invarianto, v kateri se obravnavana grafa ločita. Preproste invariante so: število točk in povezav, število podgrafov izbrane vrste (npr. trikotniki), stopnje točk, dvodelnost, itn. Izomorfnost običajno dokažemo tako, da konstruiramo izomorfizem. Včasih si delo lahko poenostavimo, če upoštevamo, da sta grafa izomorfna natanko tedaj, ko sta izomorfna njuna komplementarna grafa.

Zgled
Dokažimo, da sta grafa in s slike 9 izomorfna, grafa in s slike 10 pa ne.

Rešitev

Rešitev

Graf je dvodelen z razbitjem , . Hitro tudi opazimo, da množici in tvorita dvodelno razbitje grafa . Izomorfizem mora dvodelno razbitje seveda ohranjati. Poskusimo preslikati točko v . Ker je edina točka v množici , ki točki ni sosednja, in točka edina točka v množici , ki točki ni sosednja, mora izomorfizem preslikati točko v točko .
Pri sliki točke imamo spet nekaj svobode, pa se odločimo za točko . S tem smo, enako kot zgoraj, določili sliko točke , ki se mora preslikati v točko .

(1.png)

Rešitev (nadaljevanje)

Rešitev (nadaljevanje)

Nadaljujemo podobno in dobimo preslikavo , ki se nam zdi primeren kandidat za izomorfizem:

(2.png)

Sedaj moramo preveriti, ali preslikava povezave grafa res preslika bijektivno na povezave grafa . Za vsak poglejmo sliko :

(3.png)

V spodnji vrstici smo dobili natanko vse povezave grafa , kar pomeni, da je preslikava res izomorfizem. Omenimo še, da je graf prikazan kot -kocka , graf pa kot polni dvodelni graf brez štirih neodvisnih povezav, .

(4.png)

Oglejmo si sedaj grafa in . Vidimo, da graf vsebuje cikel dolžine , graf pa ne. Podobno vsebuje graf le dva cikla dolžine , pa mnogo več. Grafa tako nista izomorfna. Graf je izomorfen Petersenovemu grafu, graf pa -strani prizmi .

8.2 Avtomorfizmi grafov

Izomorfizmu grafa vase rečemo tudi avtomorfizem grafa. Avtomorfizem grafa je torej permutacija točk grafa, ki vsak par sosednjih vozlišč preslika v par sosednjih vozlišč. (Pozor: če bi dovoljevali tudi neskončne grafe, bi morali zahtevati tudi, da se par nesosednjih vozlišč preslika v par nesosednjih vozlišč.) Avtomorfizem grafa lahko torej razumemo kot element simetrične grupe .
Ker je produkt dveh avtomorfizmov grafa očitno spet avtomorfizem grafa (in ker je identiteta tudi avtomorfizem vsakega grafa), tvori množica vseh avtomorfizmov grafa podgrupo grupe . To množico označimo s simbolom in jo imenujemo grupa avtomorfizmov grafa .
Določati grupo avtomorfizmov grafa je načeloma težak problem, za nekatere posebne družine grafov, pa je naloga dokaj lahka. Poglejmo si nekaj primerov:

  • ;
  • ;
  • , če ;
  • .

Nekoliko zanimivejše je določanje grupe avtomorfizmov Petersenovega grafa.

Zgled
Dokaži, da je grupa avtomorfizmov Petersenovega grafa izomorfna grupi .

Rešitev

Rešitev

Najprej opazimo, da lahko Petersenov graf predstavimo takole:

,.

Sedaj je očitno, da vsaka permutacija porodi avtomorfizem grafa , ki je definiran s predpisom . Na ta način smo grupo vložili v grupo . Dokazati moramo le še, da Petersenov graf ne premore drugih avtomorfizmov. To storimo z naslednjim premislekom.
Naj bo in . Najprej opazimo, da (in zato tudi ) deluje tranzitivno na točkah Petersenovega grafa. Zato nam lema o orbiti in stabilizatorju pove


Podobno vidimo, da deluje tranzitivno na soseščini vozlišča , saj vozlišče preslikamo v vozlišče z avtomorfizmom za in v vozlišče z avtomorfizmov za . Zato je

Rešitev (nadaljevanje)

Rešitev (nadaljevanje)

Poglejmo si sedaj orbito elementa pri delovanju grupe . Ker je sosed , se lahko z elementom iz preslika zgolj v soseda . Očitno se ne more preslikati v , saj se tja preslika že sam. Po drugi stani pa avtomorfizem za preslika z v tretjega soseda, , vozlišča . Zato je , in zato

Nazadnje poglejmo še orbito vozlišča . Ker je sosed točke , se z elementom iz preslika bodisi samega vase bodisi v , ne pa tudi v tretjega soseda, , točke , saj se v preslika že sam. Po drugi strani pa res obstaja permutacija , za katero je in je . Zato je

Nazadnje pa premislimo še, da je trivialna grupa. Namreč poljuben avtomorfizem Petersenovega grafa, ki pribije točke , , in pribije tudi peto točko, petcikla . Vsaka od preostalih petih točk pa je sosednja kaki izmed petih že pribitih točk tega petcikla. Zato takšno točko element iz tudi pribije. S tem smo dokazali, da je in zato

0%
0%